Çiftlik Bank Çaktık Lak

Bir kaç gündür ülke gündemini meşgul eden bir konu, “Çiftlik bank ve CEO'sunun paraları toplayıp kaçması.”
Öncelikle oraya para yatıran kişilere geçmiş olsun, diyorum. Her insanın başına gelebilir bir durum. İnsan, yanlış yapılabilir, yanılabilir. Önemli olan hakkı yenen, dişinden tırnağından artırıp birikim yapan insanların emeğini geri iade etmek gerekir. Bir vesile ile çiftlik banka para yatıranları haklı değil elbette ama gördükleri aşağılık duygusunu rezilliğe izin verenler görmelidir.
Çiftlik banka para yatıranlara hakaretler, dalga geçmeler, küfürler, aşağılamalar vb. sözler o insanları kandıran şerefsize değil de bir şekilde bulaşıp yanlış yapanlara/yanılanlara ediliyor. Ne kadar ilginç değil mi? Sanki hiç kimsenin başına böyle bir şey gelmemiş gibi davranış şekilleri. Yazık diyorum hem de ne yazık. Aptallıkla suçluyorsunuz lakin bu şerefsizliği yapana espri konusu ile bile bir şey söylenmiyor. Hukukun üstünlüğü ile Çiftlik banka bulaşan ve dolandırıcılık yapanlar en kısa zamanda cezalarını bulurlar. Bulacaklardır da... Adalete güvenerek bunu belirtmek istiyorum.
Bu sebepten bu durumun bize göstermiş olduğu nedenler olmalı. Çıkarımlar dile getirilerek düzeltme önerileri yapılmalıdır.
1.Çiftlik banka para yatıranlara hakaretlerde bulunmak büyük yanlış. O insanların yanında olmak gerekir.
2.Çiftlik bank sahipleri ve CEO'sunun bulunarak bu şekilde davranışlara eğilim gösterilmeyecek şekilde, bir daha başka birilerinin dolandırıcılık yapmalarına engel olacak şekilde emsal teşkil edecek cezaların verilmesi gerekir.
3.Devlet destekli ya da özel sektör olarak kendi işini kuran, yatırım yapacak kişilere verilen destekler ve eğitimler yeterli olmadığı anlaşılmıştır. Konu ile ilgili olması sebebiyle öncelikle tarım sektöründe yatırım yapacak olanlara, desteklemelerin yanında kazanç sağlayacak yeni alan alanların açılması gerekir.
4.Özellikle kırsal kesimlerde yaygın bir şekilde olan, ama bürokrasi tarafından bilinmeyen bilinse bile, benim gördüğüm, önlemi alınmayan bir durum daha var. Bu durum, bölge halkının elinde kendilerinde yüklü para diye ifade edilen paraları, vergi ve benzeri nedenlerle devlet tarafından kesilecek, kayıt altına alınıp maddi durumum ortaya çıkacak, diye; ellerindeki parayı bankaya değil de banka gibi gayrı resmi olarak davranan, geri ödeme yapacağını söyleyerek para toplayan kişiler var. Bu kişiler butik olarak finansla ilgileniyor. Belli bir süre topladıkları para ile ya iş kurup batırıyorlar ya da alıp sırra kadem basıyorlar. Çok nadir olarak geri ödeme yapıyorlar. Bu işlemler tamamen kayıt dışı olarak gerçekleşiyor. Peki bu kişilere para yatıranların nedenlerine bakarsak,
4.1.Vatandaşın elindeki para miktarı bilinirse zengin olarak görülecek, belediye ve muhtarlıklardan yapılacak sosyal yardımlar yapılmayacağı düşüncesi.
4.2.Eğer bankaya yatırılmış olursa vergi olarak kesilecek tutarın! kesilmesini istememeleri.
4.3.Bankaya değil de kişilere yatırım yaparlarsa istedikleri zaman ellerinde para olmadığında borç para da isteyebilecek durumda hissetmeleri. Çünkü bankadan kredi çekmiş olsalar, teminat ve kefil ile evrak işleri ile uğraşmamış olduklarını düşünüyorlar.
4.4.İnananlar için bankanın faiz etkisi var. Bu insanlar sözde faizle ilgilenmiyor. Faizin haram olduğu düşüncesi...
4.5.Bölge olarak desteklemek istedikleri kişi olarak görmeleri ve ellerindeki paraları bu kişilere yatırmakta bir sakınca görüşmeleri.
4.6.Elinde bir miktarda para olsa çalışacağı düşüncesini, kendisine parasını yatırmak isteyenlerin manipüle ederek, güvencenin kendilerinde olduğu yaygarası koparmaları.
Daha da sıralayabileceğim bir sürü çıkarım var. Sonuç olarak eklemek gerekirse, bu tür vakalardan dolayı çoğu kimse birbirine güvenmiyor. Haklılarda doğru söylemek gerekirse.
Konu ile pek alakası yok lakin başka bir yazımda bahsetmeye çalışacağım durum daha var. Piyasada dönen çek ve senetlerle ilgili...
Kimse kusura bakmasın, haksızlıktan yana geçerken vicdanınız sızlamıyorsa insanlığınızdan şüphe etmelisiniz, hem de hemen...

Yoksa öyle gözüküyor ki "ben kimi kandırayım" diye ortalıkta dolanan şerefsiz tiplemeler, çaktık lak, diyerek rahatça dolaştıklarını da sanmasınlar. Çiftlik Bank Çaktık lak ile enselendikçe yedikleri burunlarından gelecektir. Böyle biline...

HASAN AKBAL

Yorumlar

TAKİP ET

Bu blogdaki popüler yayınlar

KALAN KALANA

BERRAK MAKINA'YI ZİYARET

BİR UÇURUM, SAHİL VE GÜVERTE...

Eski Sevda Şehri